Crime & Punishment

Crime and Punishment bestaat uit een gespreksperformance en een leesgroep.

“Wie is er verantwoordelijk voor de dood van de koningin?” In deze gespreksperformance, geïnspireerd door Hannah Arendt, worden onze oordelen, waarden en grenzen in vraag gesteld. Hoe wijzen we schuld toe aan anderen, welke waarden staan op het spel en welke straf willen we geven, indien nodig?

In de leesgroep lezen we thematisch gelinkte kortverhalen van auteurs als Miranda July en Anton Tsjechov. Deze sessies vinden plaats in therapeutische gemeenschappen, psychiatrieën en gevangenissen.


Peter Aers, Bart Capelle, Melissa Mabesoone, Dries Warlop | met dank aan Winny Ang, Kristof Van Rossem, Gevangenis Gent

Met de steun van kunstencentrum Vooruit, KAAP, workspacebrussels, de Vlaamse Overheid & Vormingplus.

Crime and Punishment werd reeds opgevoerd in kunstencentrum Vooruit (Gent), KAAP (Brugge), Working Title Festival (Brussel), museum STA°M (Gent), Dark Matter Games (Venetië), Theater aan Zee (Oostende), de gevangenissen van Gent, Beveren en Brugge, het Forensisch Psychiatrisch Centrum van Gent, therapeutisch centrum De Kiem (Gavere), Saanafest (Hølen, Noorwegen), Compass Festival (Leeds, GB).


© Peter Aers
© Fotografen Samestad

Crime & Punishment maakt deel uit van de reeks gespreksperformances Everything Depends on How a Thing is Thought. Everything Depends... is een serie van gespreksperformances en dialogen. Ze stellen de relatie tussen het individu en de gemeenschap centraal en hoe deze zich tot elkaar verhouden doorheen vier verschillende thema’s. De performances zijn geïnspireerd op en maken gebruik van fictie, filosofische en antropologische teksten, theatrale middelen en sculpturen. Ze zijn een gezamenlijk werk met andere kunstenaars en/of filosofen, psychiaters, psychologen en andere mensen gerelateerd aan de onderwerpen.