The Pain of Others

The Pain of Others neemt ons mee in een wereld waar denken en spreken over pijn een plaats krijgt. Na interviews en gesprekken met wetenschappers, futurologen, psychiaters, dansers, volwassen en kinderen die psychisch en fysiek lijden, en kunstenaars die pijn centraal in hun werk plaatsen, worden in de performance enkele radicale vragen gesteld: hoe kunnen we ons verhouden tot de pijn van de ander die we niet kunnen bereiken? Kunnen individuele ervaringen van pijn gedeeld worden met een grotere gemeenschap? Verandert de wijze waarop we over pijn spreken de manier waarop we pijn ervaren? Geïnspireerd door Susan Sontag onderzoeken we onze verhouding tot pijn.

The Pain of Others speelt zich af in een zorgvuldig ontworpen ruimte, als performance, gesprek en reflectie.

Daarnaast organiseren we in bepaalde gemeenschappen leessessies met groepen waarbij we thematisch verwante kortverhalen lezen (vb. de psychiatrie van Brugge).

Op vraag organiseren we gesprekken en constellaties rond gemeenschapstrauma's (vb. Holocaust museum Amsterdam).


Peter Aers, Bart Capelle, Melissa Mabesoone, Erika Sprey, Kris Van Oudenhove

Met de steun van kunstencentrum Vooruit, KAAP, workspacebrussels, de Vlaamse Overheid | met dank aan Winny Ang, Amy De Schutter, Katja Dreyer.

The Pain of Others werd geselecteerd voor Het TheaterFestival 2019. Lees het juryverslag hier.

The Pain of Others werd reeds opgevoerd in kunstencentrum Vooruit (Gent), op Theater aan Zee (Oostende), Amen & Beyond (Gent), Het TheaterFestival (Gent), Performing Philosophy (Amsterdam, Nederland), National Holocaust Museum (Amsterdam, Nederland), de Brakke Grond (Amsterdam, Nederland).

© Rasa Alksnyte
© Melissa Mabesoone

The Pain of Others maakt deel uit van de reeks gespreksperformances Everything Depends on How a Thing is Thought. Everything Depends... is een serie van gespreksperformances en dialogen. Ze stellen de relatie tussen het individu en de gemeenschap centraal en hoe deze zich tot elkaar verhouden doorheen vier verschillende thema’s. De performances zijn geïnspireerd op en maken gebruik van fictie, filosofische en antropologische teksten, theatrale middelen en sculpturen. Ze zijn een gezamenlijk werk met andere kunstenaars en/of filosofen, psychiaters, psychologen en andere mensen gerelateerd aan de onderwerpen.