Over

Peter Aers is een performance kunstenaar uit Gent. Hij studeerde filosofie in Gent en Genève en theater in Brussel. Zijn artistieke praktijk bevindt zich op de grenzen van performance, participatie en reflectie.

Met Everything Depends on how a Thing is Thought ontwikkelde hij een reeks gespreksperformances die uitnodigen om te reflecteren over hoe we met elkaar (kunnen) communiceren. De creatie van zijn gespreksperformances gaat gepaard met een langdurige performatieve en artistieke praktijk die de dialoog met mensen vooropstelt. Ook in de uitvoering van de performances staan de mensen die meedoen centraal, net als hun relatie tot de gemeenschap die ze tijdelijk vormen en de manier waarop ze met elkaar spreken. Hoewel de relatie tussen het individu en de gemeenschap alle gespreksperformances en dialogen verbindt, kennen ze elk hun thematische eigenheid, met name de toekomst, de grenzen aan interpretatie, misdaad en straf, en pijn. De gespreksperformances worden opgevoerd op kunstfestivals, in kunstinstellingen en instituten als gevangenissen, scholen, psychiatrische ziekenhuizen, enzovoort.

Everything Depends on how a Thing is Thought werd mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met vele andere kunstenaars en betrokkenen, en met de steun van kunstencentrum Vooruit, KAAP, workspacebrussels, Vormingplus en de Vlaamse Gemeenschap.

Peter maakt ook deel uit van Building Conversation. Geïnspireerd door gesprekstechnieken van over de hele wereld, voert dit collectief verschillende gesprekken uit in verschillende steden in Europa. Daarbij wordt, samen met iedereen die mee wil doen, onderzocht op welke manier we met elkaar (kunnen) praten.


Recensies en teksten

Juryverslag Het TheaterFestival 2019 ‘Schone Week. Projectweek kunstwetenschappen UGent 1-5 april 2019’. Documenta 37-1 (2019): 236-269. Crime and Punishment, ETCETERA, Sept 2017 ‘Jump into belief 12 stappen’. Documenta 35-2 (2017): 84-91. Met een voorwoord van Charlotte Dhont. On Future, De Witte Raaf, Nov 2017 On Future, Liv Laveyne, 2016 The Pain of Others, De Morgen Addendum, Siebren Nachtergaele.